Ord i dagen om Svullrya – Grue Finnskog. For noen uker siden satt gubben og jeg å små snakket, at var det ikke så at det skulle være Finnskog dager på Svullrya…Ja Svullrya er faktisk et nydelig lite sted i Finnskogen med ca 150 innbyggere og egen Republikk ;O) Trond trodde jeg tullet første gang jeg sa vi må jo ta oss en tur til Svullrya…hæææ Svullrya hva for no sa han….måtte inn å goggle, trodde ikke det var noe som het det ;O) Ja der kommer mine røtter i fra Finnskogen på morssiden – så jeg er etterkommer etter Skogfinnene som kom dit på 1600 tallet(se artikkel under her) Så litt skogfinne og med røtter fra pappa og hans forfedre i Finland… er det mye Finneblod i denne jenta ;O) Så Ja vi havnet på Finnskog dagene på Svullrya. Det var så koooos masse flotte mennesker og mye flott å se, mange forskjellige hjemmelagde ting i alle fasetter som honning, dukker, troll, Smør, ost og selvfølgelig Finnskog kopper og t-shirt. Flotte malerier, utstillinger, teater, aktiviteter fra gamle dager som veving, garnfarging, spinning, spikking, tømmerhogging, hjemmebrenning, pilfletting, stubbebryting, tjærebrenning og etter alt dette så kunne en få kjøpt Skogfinne kost – Motti og flesk (se oppskrift under her) Rømmegrøt, kaffe og Vafler jammi jam masse husmannskost her disse dagen! Kunne bli kjent med Finnskogen og slektshistorien på busstur med mange forskjellige guider. Rævkrokshow, Fiske konkurranse i Rotna og leker for barna, Hest og kjerrekjøring ja utrolig mye for liten og stor. Så mye folk a gitt… det var tilogmed buss-lass med pensjonister fra Karlsen buss reiser :) Så var det god gammeldags bygdefest og by opp til dans på kvelden ved siden av Joker butikken med stort telt, med servering og Mjød(oppskrift under her) Campingplass er det også her på Svullrya med hytter en kan leie, så kom og camp! Wooow det var liv og røre på Svullrya den helgen den eller så stille rolige sovende bygda som fetter Åke fortalte. Han driver butikken Joker som også min kusine June jobber i. Ja står respekt av det å drive butikk der ;O) Republikk flagget var heist til topps, Ja tenk eget Flagg har de og fått, er ikke alle steder det! Så Trond, Sol og jeg fikk hils på mange av min slektninger den dagen.Kaffeslabetask med kusina og tvilling fetterne.Ja så mye flott de dagene at vi må selvfølgelig tilbake neste år.Vi rakk jo ikke alt…..lånte bil av Åke for å dra opp til Tante og Onkel laaangt inni Finnskogen for å hilse på dem på Hytta deres. Ja glad vi lånte Åkes bil for det var skikkelig hompetitten vei langt oppi karum. Der hadde ikke bilen vår likt seg Nei! Der oppe møtte vi en ro og stillhet, en følelse av at alle dyra stod i skogkanten å så på en- Elgen, ørnen, bjørnen, ulven, reven og haren …ja Som et Eventyr….Vi stor koste oss og var mætt av inntrykk, når vi kom heimat igjen til Nybergsund på kvelden, som faktisk er enda mindre en Svullrya .Litt mimre bilder fra dagen på Svullrya- Gruefinnskog under her under;O) Ja frister til mersmak av et stykke Finnskogen igjen ♥♥♥

Vi på tur Finnskog dagen 

Svullrya- Gruefinnskog  6-8 juli 2018

republikken finnskogen

Kort om finnskogen

gammle folket

Familien min skogfinnene ….sitti her en stund dissa ;O)

 

møøøa Litagoer skulle og til Svullrya møøøø 

kart svullrya

 

svullrya

 

kirken og flagg

 Grue finnskog Kirke i bakgrunn og Republikkflagget på siden av huset ;O)

fetter og meg

Fettern Åke og meg skogfinnerne….

sol og meg på Svullrya

Her har vi eksosvoffsen og rypa……

inne på bensern

Gamle benser`n                         ESSO

god gammal bil

her er kjerra si

Bobilene sine detta …..Flowerpower

svullrya kro

Kroa på Rya………..

så messa som muttern sa

Her har vi mersja som muttern ville ha sagt ;O)

 

Så en Rød og flott Cadillac….

bil finnskogen

Litt mer biler

på tjuraHer en tur innom på Tjura hvor jeg har lekt som jentunge med June, Åke og Stig – fettere og kusine eller søskenbarn som dem sier her oppe   Her var jeg mye på ferie – på lande som jeg sa….;O)

Godt med gode minner fra meg på landet!meg som liten

En trynesleik er godt å få

huset tante og onkel

Tjura hvor tante og onkel bor  (som også mormor bodde) 

kollasj finnskogen

Så en tur laaaangt inne i Finnskogen hos Tante og Onkel hvor Sol Therese ble forelsket i Alejandro Kevin …..Så søte aaaa♥♥

finnskogen hos Onkel Reidar

Wooow kan ennå høre stillheten bare ved å se på bildet……

 

 

Så dagen derpå med kaffekos på hytta med nye kopper fra Finnskogen

finnskog koppene

sol i varmen

Mens sol har satt opp øra…Varmt her i fjellheimen.

Så ja vi skal tilbake å oppleve mer av Finnskogen se hva den består av og besøke fetter Åke og Kusine June det er helt klart ;O)

http://www.minstemme.no/elevproduksjoner/motti_og_flesk

motti og flesk

https://www.nrk.no/mat/finsk-mjod-1.13491968

mjød

 

https://www.nrk.no/kultur/finnene-i-skogen-1.10908340

http://www.minstemme.no/elevproduksjoner/magiske_symboler

skogfinne symboler

♥♥♥

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s