Er barnevernet maktesløst?
Av
Publisert:
LESERBREVFor meg synes barnevernet å være en stat i staten og en etat som driver med hemmelig saksbehandling og etter egne selvoppfunne regler som ikke lar seg motsi på skikkelig måte. Ordningen med sakkyndige som barnevernet selv finner og betaler, – hva tror du slike sakkyndige sier om foreldre som barnevernet krever å ta barna ifra?
Sakkyndige som ikke er enige med barnevernet, får de jobb etterpå av barnevernet? Hva tror vi? Min erfaring fra mange år som foreldreadvokat, – når sakkyndige motsier barnevernet så vinker vedkommende sakkyndige farvel til flere jobber. Det later til å være en mengde sakkyndige som er villige til å ta jobber for barnevernet, og fylkesnemnd og tingretter lytter alltid til de sakkyndige. I virkeligheten i norsk barnevern er det barnevernet selv og de sakkyndige som bestemmer alt i en sak. Og i slike saker blir det alltid slik barnevernet vil fra begynnelsen av. Se bare på statistikken.
De sakkyndige bruker stor fantasi når de beskriver foreldrenes (manglende) evne til selv å sørge for sine barn. «Manglende øyekontakt med sine barn, tom pilsflaske på salongbordet, for liten kognitiv evne (for lite intelligens) rot på badet, for liten matpakke i barnehagen,» Det finnes ikke grenser for beskrivelser, alt sammen for å grunngi hvorfor
foreldrene må miste omsorgen for sine barn. Og barnevernet undersøker aldri om familie kan være fosterhjem- jf. forskrift om fosterhjem § 4: Barnevernet skal – jeg sier skal – undersøke om familie kan være fosterhjem.
Og fylkesnemnd/tingrett skal de godta barnevernets påstander om at familie ikke kan være fosterhjem,? Nei, denne påstanden fra barnevernet skal fylkesnemnda/tingretten vurdere, ikke bare barnevernet selv.
I et nøtteskall: Vi må se til å ta makten fra barnevernet og dets hemmelige virksomhet som de henviser til – «taushetsplikten»- som egentlig skal være av hensyn til barnet, men som virker av hensyn til barnevernet, så ingen kan kikke dem i kortene.
«Vi må ha et barnevern» sier mange, Joda, men loven må følges, – av barnevernet også.
Og det gjør ikke barnevernet i dag.
Øistein Schjønsby
Advokat i barnevernsaker i 40 år.