Norske Silje får asylstøtte i Polen
I april 2016 var det demonstrasjoner i 20 land mot norsk barnevern. Flere utenlandske foreldre opplevde å bli fratatt barna i Norge. Dette skapte reaksjoner.
Også i Polen, der norske Silje har søkt politisk asyl fordi hun frykter at barnevernet vil ta fra henne datteren.
– Her opplever jeg en enorm støtte fra folk, etter at saken ble kjent i høst, forteller Silje til TV 2.
Offentlig støtte
I Norge har den kjente menneskerettighets-advokaten Gro Hillestad Thune engasjert seg i barnevernet. Thune har jobbet 16 år i det som i dag er Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Hun kjenner godt til Siljes sak, og overfor TV 2 understreker hun at hun ikke er barneverns-hater. Men det er viktig å ta den internasjonale kritikken alvorlig, mener hun.
– Jeg har alltid støttet barnevernet, men jeg vil ha et ordentlig barnevern. Men det jeg ser nå får meg til å grine. Særlig når jeg ser hvordan folk blir behandlet av ansatte personer som egentlig skal hjelpe dem, sier Thune til TV 2.
Stor oppmerksomhet i polsk media
Siljes sak har vakt enorm oppsikt i Polen. Hun har vært omtalt i avisene og intervjuet på TV flere ganger. Det norske ordet «barnevern» har blitt internasjonalt. I reportasjene fra polsk fjernsyn hører man at det snakkes om «barnevernet» – på norsk – i de polske kommentarene. Også i teksten på de polske nettsidene står det «barnevernet». Ordet har fått betydning i mange land, som eksempel på en offentlig etat som overkjører enkeltmennesker i barnevernssaker.
Vinklingen i de polske reportasjene er helt klart i Siljes favør, og det norske systemet med å omplassere barn blir kraftig kritisert.
Silje rømte fra barnevernet – søker asyl i Polen
Også i det polske parlamentet har Silje fått støtte. To parlamentsmedlemmer fra regjeringspartiet støtter Siljes sak og har bedt utenriksministeren om å gi Silje asyl.
Både Pawel Lisiecki og Piotr Uscinski sitter i det polske parlamentet for regjeringspartiet PiS. De gir begge støtte til Silje når TV 2 møter dem i Polen.
– Hun bør absolutt få asyl ettersom hennes rettigheter ikke respekteres i Norge, sier de to politikerne.
Sammen har de forfattet et brev til den polske utenriksministeren der de ber om fortgang i asylsøknaden til Silje. Hun er godt fornøyd med støtten.
– Nå har jeg hatt solid støtte veldig lenge, det er overveldende og det gir meg en ekstra trygghet. Jeg er godt beskyttet på øverste nivå her, sier hun til TV 2. Også advokaten som hjelper Silje i Polen, Jerzy Kwasniewski, mener at Siljes menneskerettigheter brytes i Norge.
– Saken til Silje er et opplagt brudd på familieloven, artikkel 8 i den Europeiske Menneskerettighets-konvensjonen, forklarer han til TV 2.
Sjekker gamle saker
Kritikken mot barnevernet i Norge har også nådd den norske regjeringen. Den forrige barneministeren, Solveig Horne, nedsatte et utvalg under Helsedirektoratet som skal undersøke 100 enkeltsaker for å se om og hvor det er gjort feil. Hornes arvtaker som barneminister, Linda Hofstad Helleland, vil ikke kommentere saken til Silje, men sier at hun ser fram til å få resultatet av dette utvalgets arbeid i desember.
– Vi kan alltid bli bedre og vi skal lære av de feilene vi gjør, sier hun til TV 2.
– Og det skal bli interessant å se den gjennomgangen av enkeltsaker som Helsedirektoratet har undersøkt. Men vi har også styrket barnevernet med hundrevis av nye ansatte de siste årene, sier Helleland.