Silje rømte fra barnevernet – søker asyl i Polen
– Jeg ville jo ikke hatt datteren min hos meg hvis jeg ikke hadde reist til Polen, forteller Silje.
Siden sommeren 2017 har de to bodd i Polen. Silje rømte hit i frykt for at barnevernet skulle ta fra henne datteren. Nå har hun søkt politisk asyl i Polen.
– Måten norske myndigheter har behandlet meg på går nesten ikke an å beskrive. Det har vært en heksejakt og en Kafka-prosess i flere år, sier hun til TV 2.
Hennes advokat, Signe Blekastad, mener Silje er offer for personforfølgelse fra barnevernets side.
– Det fremstår som ren personforfølgelse av henne, forklarer hun.
Arrestert
Bakgrunnen for Siljes problemer startet med en sak om omsorgsretten til hennes eldste datter. Barnevernet hadde fått bekymringsmeldinger om hennes omsorgsevne, og etter en lang prosess tok Silje med datteren til Spania i juni 2015.
Da koblet barnevernet inn politiet som etterlyste henne for å ha kidnappet sitt eget barn. Silje ble arrestert og satt i varetekt i Spania og barnevernet tok hånd om datteren.
Men det viste seg at hun ikke hadde gjort noe straffbart. Politiet henla saken etter at Silje kom hjem.
– Det var en helt forferdelig hendelse å bli arrestert i Spania sammen med min datter. Ingen skal oppleve å bli behandlet sånn, sier hun.
Advokat Blekastad viser til at det ikke var straffbart å ta med seg datteren ut av landet på det tidspunktet Silje gjorde det.
– Objektivt sett, etter norsk lov i juni 2015, var dette ikke straffbart, sier Blekastad, som mener dette er urettmessig straffeforfølgelse.
Hun har derfor krevd erstatning og oppreisning på vegne av sin klient.
Umenneskelig
Men problemene fortsatte for Silje. Da hun fødte sin andre datter i januar 2017 var barnevernet på plass på fødestuen.
De hadde fått bekymringsmeldinger om Silje, og mente hun ikke var i stand til å ta seg av sin nyfødte baby. Dette til tross for at det ikke fantes noen dokumentasjon på Siljes manglende omsorgsevne.
Tvert imot hadde både Siljes fastlege og andre som hadde observert henne og hennes døtre ingenting å utsette på henne. Siljes advokat er sjokkert over barnevernets oppførsel.
– Barnevernet plikter å undersøke sakens faktiske sider og legge et riktig bilde av sakens faktum til grunn, men det har de ikke vært interessert i her. De hadde bestemt seg på forhånd at dette barnet skulle de ta fra Silje, sier hun.
Også psykolog og medlem i spesialisthelsetjenesten Einar Salvesen reagerer. Han har lang erfaring med barnevernsaker, har vært sakkyndig flere ganger og har vært Siljes psykolog.
– Det er uprofesjonelt, umenneskelig, unødvendig og kostbart for alle parter å gjøre det på denne måten, sier han og påpeker at det ikke får konsekvenser for de som står bak vedtakene.
Han rådet Silje til å flykte ut av landet med datteren.
– Dårlig behandling
Salvesen har, sammen med menneskerettsadvokat Gro Hillestad Thune laget et opprop, en bekymringsmelding om norsk barnevern som 250 ulike fagfolk har underskrevet. Thune har vært dommer i den europeiseke menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, der hun har behandlet flere barnevernsaker.
– For meg framstår det som skummelt å kontakte barnevervet. Ikke fordi man ikke kan få god hjelp, men fordi det er så usikkert og uforutsigbart – og du kan risikere å få så dårlig hjelp at du mister barna dine for godt, sier hun til TV 2.
Trakassering
Også etter at Silje reiste til Polen har barnevernet i Oslo to ganger begjært ny omsorgsovertakelse for den yngste datteren. Men begge gangene har begjæringene blitt trukket tilbake.
– Barnevernet har to ganger fremmet begjæringer om omsorgsovertakelse, som ble trukket rett før de skulle behandles i Fylkesnemnda, forklarer advokaten.
Dermed har ikke saken blitt prøvd for andre instanser.
– Det er klart man blir berørt, opprørt og lei seg når man sitter i Polen med en liten baby og opplever at norske myndigheter opptrer slik overfor henne. Dette er ren trakassering, hevder Blekastad.
I mens sitter Silje i Polen, der hun får hjelp og støtte fra folk som sympatiserer med henne. I ett år har hun tatt seg av datteren der mens venter på en avgjørelse om asylsøknaden.
– Jeg tror det er vanskeligere å komme nærmere rettsløs enn det barna mine og jeg har opplevd. Det virker som barnevernet har stått på for å gjøre livet vanskelig for meg, sier Silje.
– Kan det komme ny begjæring om omsorgsovertakelse, hvis Silje kommer hjem til Norge?
– Det kan det godt gjøre, sier advokat Blekastad.
– Jeg forstår at hun er kjemperedd. Hun har jo ikke blitt hørt av norske myndigheter. Alt hun har sagt er blitt tolket og ikke tillagt betydning. Forhold om henne som objektivt sett er feil blir brukt mot henne, hevder Blekastad.
Vil ikke kommentere
TV 2 har forsøkt å få en kommentar fra barnevernet i Oslo, men ingen vil uttale seg om denne saken. Silje har opphevet deres taushetsplikt, men de vil likevel ikke si noe. Heller ikke hos BUFDIR, Barne-, Ungdoms- og Familiedirektoratet, som er de som styrer barnevern-tjenestene, vil kommentere saken til Silje.
Det ønsker heller ikke Barne- og likestillingsministeren.
Men Linda Hofstad Helleland sier på generelt grunnlag at de har styrket barnevernet med hundrevis av nye ansatte de siste årene.
– Barnevernet har en plikt til å hjelpe barn som er utsatt for omsorgsvikt, mens for foreldrene så er jo noe av det vanskeligste å oppleve å bli fratatt barnet sitt, så det er noe vi må stå i og tåle kritikken, men så skal vi erkjenne at vi alltid skal bli bedre.
Derfor har de satt ned et eget utvalg under helsedirektoratet som skal granske mer enn hundre enkeltsaker for å se om og hvor det er gjort feil.
– De er i gang med en grundig gjennomgang av mange av de enkeltsakene knyttet til tvangstiltak og det får jeg på bordet nå på slutten av året og det vil bli veldig interessant å se hva er det vi bør bli bedre på og hva er det vi kan ta lærdom av.