Stå opp å vis solidaritet og rettferdighet.Vi må støtte de som våger å stå frem som varslere. Det forgår drap,tortur og arrestasjoner fordi det varsles om korrupsjon. Er det en sånn verden vi ønsker å ha? «Tåper formerer seg når de vise er tause- Nelson Mandela»

– Norge må øke støtten til de som varsler om korrupsjon

– De som varsler om korrupsjon blir angrepet og til og med drept, mens de som står bak den økonomiske kriminaliteten fortsetter sin internasjonale forretningsvirksomhet. Dette må Norge bidra til å stoppe.

Det mener Bjørn Engesland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité. Magnitsky-høringen den 22. november utfordrer norske og europeiske politikere til å øke støtten til aktivister som kjemper for menneskerettigheter og for å avsløre korrupte tjenestemenn i autoritære stater.

– Penger fra korrupsjon og annen økonomisk kriminalitet flommer inn i vestlige land og såkalte skatteparadiser, slik Panama- og Paradis-dokumentene avslører. Vår passivitet hjelper de kriminelle, sier Engesland.

Unik høring

Den norske Helsingforskomité arrangerer en unik, internasjonal høring på Nobel fredssenter i Oslo. Ledende aktivister og journalister fra Europa vil diskutere noen av hovedutfordringene for menneskerettighets- og anti-korrupsjonsaktivisme.

– Aktivister i autoritære stater er ofre for grove brudd på menneskerettighetene. Korrupte tjenestemenn som frykter å bli avslørt sørger for at varslerne blir arrestert, torturert, forsvinner eller til og med blir drept uten at de blir stilt til ansvar, sier Engesland.

- Norge må øke støtten til de som varsler om korrupsjon– Norge må øke støtten til de som varsler om korrupsjon, mener Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingforskomiteen.

Løsninger

USA, Canada, Storbritannia og Estland har innført lovgivning som sanksjonerer tjenestemenn og andre som angriper menneskerettighetsforkjempere og varslere eller som begår korrupsjon i stor skala.

Sanksjonene omfatter forbud mot innreise og å fryse bankkonto og andre eiendeler til personer som er ansvarlige for slike forbrytelser og som ikke er blitt straffet. Litauen er sannsynligvis neste stat som innfører slik lovgivning. Helsingforskomiteen oppfordrer Norge og andre europeiske stater til å følge opp med lignende tiltak.

– Norge må ha en praktisk tilnærming til å løse disse problemene og bidra til å ansvarliggjøre de som begår omfattende kriminalitet uansett hvor de befinner seg, sier Engesland.

På høringen vil argumenter for å etablere globale Magnitsky-sanksjoner bli diskutert av eksperter og journalister med inngående kunnskap om korrupsjon, kriminelle nettverk og de menneskerettighetsovergrepene de begår.

 Noen av deltakerne på høringenBill Browder, Lederen for kampanjen for rettferdighet for Sergei Magnitskij

Valery Borsjev, Formann for Moskvas fengselsovervåkingskommisjon og medlem av Moskva Helsingforskomité

Hugh Williamson, Direktør for Europa og Sentral-Asia division i Human Rights Watch

Ilya Zaslavskiy, Forsker, Free Russia Foundation og tilknyttet Chatham House

Olesya Shmagun, Undersøkende journalist, Novaya Gazeta ogOrganized Crime and Corruption Reporting Project(OCCRP)

Pavel Chikov, Leder, Agora menneskerettighetsgruppe i Russland, mottaker av Raftoprisen

Sacha Kouleva, Leder av Øst-Europea og Sentral-Asia desken i Den internasjonale føderasjonen for menneskerettigheter (FIDH)

Elena Servettaz, Internasjonal redaktør iOpen Russia

Petter Wille, direktør, Nasjonal institusjon for menneskerettigheter

For mer informasjon og intervjuer, kontakt kommunikasjonssjef Øystein Solvag, epost: solvang@nhc.no; mobil: +47 46660428

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s